2008 Csézy

  Nincs kategorizálva

Nemzeti döntő: A nemzeti döntőt a Magyar Televízió a [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=DKWSNDx1xlc[/youtube]budapesti Pólus Center Bevásárlóközpont Fortuna Stúdiójában rendezte 2008. február 8-án. A két műsorvezető Novodomszky Éva és Harsányi Levente volt. A győztest a szakértői zsűri és a televoting 50-50%-ban határozta meg. A szavazások összesítésénél holtverseny alakult ki az élen, így a televotingot megnyerő versenyző indulhatott a nemzetközi megmérettetésen.

A végeredmény:[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=SF8KxQ1-MGs[/youtube]

1 Van, aki nyer Candies 8 12.
2 Lesz, ki hazavár Ez One 5 15.
3 Két szív Vágó Zsuzsi & Mészáros Árpád Zsolt 25 3.
4 Légy te az első Hoffmann Mónika 10 11.
5 Falak között Antal Zsuzsanna & Fisher’s Company 20 4.
6 Gyülölve szeretni Fiesta 20 4.
7 Érintés Imre Zsuzsa 15 10.
8 Úgy figyeltelek Gál Csaba Boogie 18 7.
9 Legszebb nap Lola 19 6.
10 Piszkos tánc Szekeres Adrien 29 1.
11 Nem ismerlek már Dure 6 14.
12 Távol Pflum Orsi 18 7.
13 Szívverés Csézy 29 1.
14 Még egy dal 21 gramm 7 13.
15 Véletlen Szatmári Orsi 17 9.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ymZxy3IwJAU[/youtube]A magyar versenyző: Csézy Szívverés című dalával nyert a nemzeti döntőn, de szakértői zsűri javaslatára angol nyelven énekelte el dalát a belgrádi nemzetközi versenyen, Candlelight címmel. A már szokásos magyar elődöntős akadályt ezúttal nem sikerült leküzdeni, 6 ponttal a 19. utolsó helyen végeztünk a második elődöntőben. Ebben az évben már két elődöntőt kellett tartani, mert már 43 ország jelentkezett az Eurovízióra, illetve új szabályként az előző évi top 9 ország nem jut automatikusan a döntőbe, csak a NégyNagy országok és a házigazda (ezúttal Szerbia).

Magyarország kapott pontjai (1. elődöntőben): Dánia 1, Grúzia 1, Szerbia 4.

Magyarország adott pontjai (a döntőben): Svédország 1, Dánia 2, Izrael 3, Norvégia 4, Törökország 5, Ukrajna 6, Szerbia 7, Görögország 8, Oroszország 10, Azerbajdzsán 12.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ahgt2AhRtVA[/youtube]Előadó: Csézy
Dal címe: Candlelight
Szerző: Rakonczai Viktor – Mózsik Imre

Weeks go by
Summer scents expire
Autumn leaves, memories
An untold desire

It burns in me
Waiting patiently
Never sleeps or tires
But grows by the hour

Come (and) wake me from this lonely place
All I want is you
If you take me to the stars and back
I will know my dream is true

I will fly tonight
Forever keep you in my heart
Make it feel so right
When you love me by sweet
Candlelight
Hold me ’till the morning shine
All my fears subside
When I look into your eyes

So step inside
And place your hand into mine
What you are is a blessing to my life
Hát Istenem most légy velem küldd el hozzám őt
Nem számít mennyi még, olyan jó rá várni

I will fly tonight
Forever keep you in my heart
Make it feel so right
When you love me by sweet
Candlelight
Hold me ’till the morning shine
All my fears subside
When I look into your eyes

csezy_szivveresCsézy
(Forrás: Wikipedia)

Csézi Erzsébet, ismertebb nevén Csézy (Mezőkövesd, 1979. október 9.) magyar énekesnő.

2008. február 8-án Szívverés című dalával megnyerte az Eurovíziós Dalverseny Magyar Televízió által rendezett hazai döntőjét, ezáltal a jogot, hogy képviselhesse Magyarországot a belgrádi versenyen.
A 2008-as VIVA Comet díjátadón elnyerte a legjobb női előadónak járó díjat.

Diszkográfia

Mezőkövesden nőtt fel. Talán a leghíresebb matyó népművész dinasztia tagja, ugyanis Kis Jankó Bori leszármazottja. Édesanyja énektanár, tőle örökölte a tehetségét. Mezőkövesden járt általános iskolába, majd Miskolcra került, s itt végezte el a zeneművészeti főiskolát is, az operatanszakon. Csézy közben többször vállalt fellépéseket mezőkövesdi is más rendezvényeken. Majd Budapesten lediplomázott énekművészként és kamaraművészként 2007-ben.

Emellett folytatta a családja hagyományait. A mesterséget nagymamájától tanulta, s olyan szépen megtanulta, hogy 2001-ben Japánban az Európa Kiállításon egyedül ő képviselte Magyarországot, a matyó kultúrát. 1 hónapig mutatta be, hogyan készülnek a matyó kézimunkák.

Konzervatóriumi pályatársaival világversenyt nyert Spanyolországban, ahol polifon (többszólamú) és helyi baszk folklórdalokkal kápráztatta el a közönséget, de a legprofibb operaénekesek is elismerték Csézy tehetségét, és ebbe a különösen zárt közösségbe is azonnal befogadták. Az énekesnőnek viszont más tervei voltak, a popszakmában kívánt érvényesülni.

Albumok

A 2007 éve nagy fordulatot jelentett Csézy életében, hiszen a gyermekkori álmai válhattak valóra. Megjelent a Szívverés című albuma, amiben neves emberek is közreműködtek: Harmath Szabolcs, Rakonczai Viktor, Czomba Imre, Menyhárt János, Szabó Ági, Valla Attila, Miklós Tibor, stb. Az album dalai teljes mértékben emberközpontú üzeneteket közvetítenek, hiszen a szerelem, a csalódás a hétköznapokban átélt dolgok, szomorú vagy éppen vidám pillanatait ötvözi 14 dalban.

Eurovízió

Az Eurovíziós Dalfesztivál hazai döntőjében a zsűri és az sms-t küldő nézők véleménye alapján Csézy nyert, így Magyarországot ő képviselte Belgrádban, a nemzetközi döntőben. Csézy a sorsolás eredménye alapján tizenötödikként állt a színpadra, előtte a grúziai, utána a máltai énekes következett. Mindkét elődöntőből tíz-tíz ország jutott be a döntőbe, amelyen így összesen 25 ország képviselői adhatták elő versenydalukat. Csézy az elődöntőben 6 pontot szerzett, ezzel a 19. helyen végzett, így nem került be a döntőbe.

Linkajánló:

Belgrád blog

Videólinkek:

Műsorajánló a belgrádi második elődöntőhöz

csezy