1997 V.I.P.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=D_j35TZfp80[/youtube]Nemzeti döntő: 1997. február 28-án volt a Magyar Televízió egyik budapesti stúdiójában, Vágó István műsorvezetésével. a műsort a kettes csatorna közvetítette. A dalokat előre felvették, az élő szavazás éjfél környékén kezdődött. A győztest 5 regionális zsűri szavazata határozta meg.

A végeredmény:

1 Jolly Rockfort 14 3.
2 Nem bújhatsz el Rozsi Marianna 0 14.
3 Eltévedt üzenet Almási Adrienne 0 14.
4 Valami eltűnt Szerda Délután 0 14.
5 Talán Melinda és Lui 0 14.
6 Választok egy csillagot Orsi 10 6.
7 Miért kell hogy elmenj V.I.P. 27 1.
8 Ne bántsd a feketerigót Ferencz Orsolya 0 14.
9 Egy pillanat volt CET 12 5.
10 Szavak nélkül Popper Péter 5 9.
11 Tavasz a télben Nádasi Veronika 21 2.
12 Nem lehet az utolsó az első szerelem Auth Csilla 3 11.
13 Ugye szólsz Dina 5 9.
14 Úgy szeress mint én Cotton Club Singers 8 7.
15 Mitől olvad a szíved fel Majsai Gabor 3 11.
16 A hatodik sorban Harvest 0 14.
17 Csak te legyél Yellow Rebel 1 13.
18 Újra itt volnál Takáts Tamás 8 7.
19 Dal neked Krassy Renáta 13 4.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=GVe8eD165RU[/youtube]A magyar versenyző: Magyarországot a V.I.P együttes képviselte, 39 ponttal a 12. helyen végeztek.

Magyarország kapott pontjai (t=televoting, a jelölés nélküli pontokat a zsűri adta): Törökország 3, Írország 4, Lengyelország 5, Észtország 5, Málta 2, Franciaország 5, Horvátország 2, Nagy-Britannia 8t, Izland 5.

Magyarország adott pontjai: Németország 1, Franciaország 2, Olaszország 3, Észtország 4, Ausztria 5, Törökország 6, Lengyelország 7, Írország 8, Spanyolország 10, Nagy-Britannia 12.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=6E5HpHiVk8M[/youtube]Előadó: V.I.P.
Dal címe: Miért kell hogy elmenj?
Szerző: Rakonczai Viktor – Bokor Fekete Krisztina
Karmester: Wolf Péter

Hogy mondjam el neked?
Hogy igazi volt!
Bármit is kérdeznék
Már nem válaszolsz
Más úton jársz
Másvalakit vársz

Miért kell, hogy elmenj?
Újra kezdhetnénk
Érzem, hogy érted bármit megtennék
Egy álom elkísért engem és véget ért

Hogy mondjam el neked?
Egy érzés csupán
Az éjszaka csendjében
Még hallod talán
Az álmokon át
Úgy vigyáznék rád!

Miért kell, hogy elmenj?
Újra kezdhetnénk
Érzem, hogy érted bármit megtennék
Egy álom elkísért engem és véget ért

Miért kell, hogy elmenj?
Újra kezdhetnénk
Érzem, hogy érted bármit megtennék
Egy álom elkísért engem és véget ért

Miért kell, hogy elmenj?
Újra kezdhetnénk
Egy álom elkísért engem és véget ért
Véget ért

vip-keresemalanytV.I.P.
(Forrás: zeneforum.hu)

Ezzel a mozaikszóval leggyakrabban a repülőterek exkluzív várótermeinek ajtaján, vagy a hollywoodi sztár-partik belépőin találkozhatunk, találkozhatnánk. De e három betű lehetne akár egy kiváló zsíroldó hatású liposzómás mosogatószer szignója is. Azonban ’97 januárjában a hazai könnyűzenei valóságban is felbukkantak a megkülönböztetett tiszteletnek örvendő személyek. Ekkor alakult ugyanis a négy tagot számláló, feloszlásukig változatlan felállásban dolgozó (Rakonczai Imre, Rakonczai Viktor, Rácz Gergo, Józsa Alex) V.I.P. zenekar. Már megint egy újabb fiúbanda, legyinthettünk volna akkor, de a klasszikus zenei képzettséggel rendelkező srácok már karrierjük elején rácáfoltak erre.

Elso fellépésükre mindjárt az Euroviziós Dalfesztivál magyarországi válogatóján került sor. A bemutatkozás olyan jól sikerült, hogy a zsűri egyhangúlag nekik szavazott bizalmat, így ’97 májusában a V.I.P. utazhatott a dublini kontinensdöntőre. Menedzserük, az egykori R-Go-tag Környei Attila (az első hazai fiúbanda, a Manhattan összehozója) valószínűleg nem bánta meg, hogy a csapat szárnyai alá nyúlt. A fesztiválon énekelt Miért kell, hogy elmenj című daluk sikere után első, saját nevüket viselő albumuk sem okozott csalódást az akkor már szép számú rajongónak. Hol van az a nagy szerelem? – kérdezték a rádióadók első számú kedvencében, de a CD-re még a Fiatal lányok címu R-Go nótát is feldolgozták.

A V.I.P. együttes első hazai színpadra lépése a ’97-es Budapesti Búcsún volt, ahol több mint 200000 ember előtt mutatkoztak be nagy sikerrel. Ettől kezdve beindult a fellépések végeláthatatlan sora.

A csapat különlegessége az volt, hogy dalaikat egytől egyig saját maguk komponálták. Tehették, hiszen profi zenészekről van szó. Imre (1972. szept. 1.) 6 évig tanult magántanárnál zongorázni, Viktor (1976. okt. 16.) és Alex (1978. aug. 30.) a Könnyűzenei Foiskolán folytatott jazz tanulmányokat, míg Gergő (1976. márc. 14.) a Liszt Ferenc Zenemuvészeti Főiskola klasszikus gitár szakán tanulta a pengetés csínját-bínját. A csapatban a testvérpár zongorázott, míg a két másik tag a gitáron és a dobon osztozott. Persze valamennyien énekeltek is, hiszen alapvetően vokális formáció volt az övék.

A V.I.P. négy éves pályafutása alatt három albumot, hét kislemezt, és egy EP-t (vagyis egy nagylemeznyi anyagra való remixet és exkluzív felvételt tartalmazó korongot) jelentetett meg. 2001. február 13-án jelentették be, hogy feloszlanak, és külön utakon folytatják tovább.

vip