ELINDULTUNK!

(zaffarano) 2005.09.26.

Hiánypótló oldalt indítunk ma este azzal a céllal, hogy legyen egy hely, ami foglalkozik az Eurovíziós Dalfesztivállal, ami megpróbálja népszerűsíteni ezt a kulturális eseményt és össze tudna hozni egy rajongói tábort. Nem könnyű a feladat, pláne úgy hogy a Magyar Televízió nem indít minden évben jelöltet a nemzetközi döntőbe, kisebb a hírverés itthon, és nem volt még átütő magyar siker még ebben a versenyben. Kiemelkedik a mezőnyből a sokszor emlegetett Bayer Friderika, aki csodálatos 4. helyezést ért el még 1994-ben. Ha valakinek egyszer majd sikerül megnyernie a versenyt és Magyarországon lesz a nemzetközi döntő, a külföldi példákat látva itthon is elindulhat végre a nézettségi listák élére.

2005 legemlékezetesebb pillanatai és a jövő eseményei

(esctoday.com) 2005.12.31.

Nagyon érdekes és látványos volt 2005 az Eurovízió tekintetében. Az esctoday.com összegyűjtött 5 emlékezetes eseményt, amikre lehet szavazni. Ennek végeredményeként lesz kihirdetve a 2005-ös év legemlékezetesebb pillanata.

Libanon jelentkezik, visszalép, újra jelentkezik, megint visszalép

2004 október 24-én Ibrahim El Khoury, a libanoni televízió közvetlenül tájékoztatta az esctoday.com-ot, hogy indulni fognak a 2005-ös kijevi versenyen. Két hónappal később a Télé Liban televízió visszavonta a jelentkezést pénzügyi okokra hivatkozva. December 20-án belső források szerint egyességet kötött az EBU és a Télé Liban a 2005-ös versennyel kapcsolatban. Majd március 18-án megint jött a hír, miszerint a libanoni törvényhozás lehetetlenné teszi az izraeli dal közvetítését. A Télé Liban furcsa helyzet elé került, mert a közvetítésnek vannak szabályai. Az EBU megkérte a televíziót, hogy közvetítse a műsort megszakítás nélkül, de ezt nem tudták garantálni. "Amikor közöltük, hogy ez nem lehetséges, valamint hogy közvetíteni kell a teljes adást, a libanoni tévé úgy oldotta meg a dolgot, hogy visszalép az indulástól" - mondta Svante Stockselius, az EBU felügyelője.

Fehéroroszország királynője

Az egyetlen igazi díva Angelica Agurbash volt a 2005-ös versenyen. Miután megnyerte a fehérorosz nemzeti döntőt a 'Boys & Girls' című dallal, eldöntötte azt, hogy megváltoztatja a dalát. A rajongók elég nagy haraggal fogadták az új hírt. Angelica weboldalán lehetett szavazni a szóba jöhető új dalokra. Így lett eldöntve, hogy a 'Love me tonight' című dallal fog Kijevbe menni a hatalmas vagyonnal rendelkező férjével együtt. Ezzel a remek pénzügyi háttérrel támogatva a verseny előtt egy hónappal ellátogatott néhány európai országba promótálni a dalát. Kijevben Angelicának és népes csapatának egy egész szállodát kellett lefoglalni, hogy el lehessen szállásolni mindenkit. Philipp Kirkorov is Kijevbe jött segíteni, ő vezette Angelica limuzinját. Kirkorov felesége, az Oroszországban rendkívül ismert és népszerű Alla Pugacheva vonattal érkezett. A hatalmas partik és reklámkampányok után a 13. helyezést tudta elérni az elődöntőn.

A 2005-ös Eurovíziós Dalfesztivál

Minden fogadás ellenére képes volt az ukrán televízió, az NTU megszervezni és levezényelni egy pompás Eurovíziós Dalfesztivált, ami ráadásul az 50. volt. 2004-2005 telén zajlott le a narancsos forradalom, ami miatt a rajongók, a kritikusok és a fő szervezők nyilvánosan hangot adtak aggodalmuknak a bizonytalan ukrajnai helyzet miatt. A verseny elődöntője nagyon meglepte a rajongókat, mert a nagy kedvencek, a hollandok és az izlandiak nem kerültek be a döntőbe. Moldávia először lépett a színpadra és lenyűgözte az európai közönséget az együttesük kedvenc nagymamája. Málta, Lettország, Izrael, Románia és Görögország versengett az első helyért. A szavazás nagyon izgalmasra és szorosra sikerült. Helena Paparizou nyert a 'My number one'-nal.

Gratulálunk - 50 éves az Eurovíziós Dalfesztivál

A dán DR televízió szervezett egy speciális műsort, ahol megünnepelték az Eurovíziós Dalfesztivál 50 éves fennállását. Több híresség is fellépett aznap este: Johnny Logan, Carola, Mocedades, Sandra Kim és Dana International. A versenyen - ami a show része volt - lehetett szavazni minden idők legjobb eurovíziós dalára. Ezt a versenyt az ABBA 'Waterloo' című dala nyerte meg, ami 1974-ben nagy dicsőséget hozott Svédországnak. Az ABBA egy tagja sem jelent meg az eseményen.

2005 Junior Eurovíziós Dalfesztivál

A belga köztévék, az RTBF és a VRT szervezte a 3. Junior Eurovíziós Dalfesztivált Hasseltben. 16 ország jelentkezett, Ciprus az utolsó pillanatban vonta vissza az indulást, mert megsértett egy szabályt az ő daluk. A november 26-i látványos műsorban Fehéroroszország nyert lehagyva a favoritnak tekintett Romániát és Spanyolországot. A szavazás alatt az egyik grafikai számítógép lefagyott, ami miatt 2 percre félbeszakadt a műsor. A következő évben a romániai TVR televízió fogja szervezni a junior versenyt.

A szavazásra az esctoday.com regisztrált tagjai jogosultak.

A jövőt tekintve május 18-án és 20-án kerül megrendezésre a 2006-os Eurovíziós Dalfesztivál Görögország fővárosában, Athénban. Sakis Rouvas - aki a 2004-es versenyen indult - lesz a férfi műsorvezető, de feltűnik a show alatt Helena Paparizou is, de még semmi konkrétumot nem lehet tudni ezzel kapcsolatban. Olaszország nem fog visszatérni a versenyhez, mint ahogy az élő zenekar sem. Ismert, hogy az EBU szeretné Olaszországot újra látni a versenyen, de a RAI egyelőre pénzügyi partnert keres a versenyhez. Örményország csatlakozik a versenyzők táborához, Magyarország és Ausztria otthon marad. Kelet-Európában egyre népszerűbb a verseny, viszont Nyugat-Európában egyre csökken az érdeklődés. A versenyt kitaláló országok - Franciaország, Belgium, Hollandia és Németország - a kiábrándító eredményeikkel vannak elfoglalva, és bírálják a versenyt. Emiatt változtattak a nemzeti döntő szavazási szabályain.

A Bodies Without Organs újra versenyben - a svéd döntő egyik esélyese

(esctoday.com) 2005.12.31.

A Bodies Without Organs részt vesz a svédországi nemzeti döntőn, a 2006-os Melodifestivalen-en. A 'Temple Of Love' című dalt fogják előadni. Az együttes ebben az évben a 'Gone' című dalukkal debütált a Melodifestivalen-en, de volt már slágerlistás daluk Svédországban, Európában és Ázsiában is. A BWO tagja Martin Rolinski énekes, Marina Schiptjenko billentyűs és Alexander Bard zeneszerző és az együttes létrehozója, aki már több dalt szerzett az Army Of Lovers és az Alcazar együttes tagjaként is. Egy éve még egészen ismeretlen együttes volt Svédországban. De ezután kijött a 'Prototype' című albumuk, rajta a 'Sixteen Tons of Hardware', a 'Sunshine in the Rain', a 'Living In A Fantasy', az 'Open Door' és a 'Conquering America'. A BWO nagy ismertséget szerzett, de figyelembe kell venniük, hogy nehéz lesz más "gigászokkal" megküzdeni, mivel meglehetősen erős résztvevőkből áll össze a Melodifestivalen 2006 (érdemes lesz követni interneten az elődöntőket, az első 2006.02.18-án lesz). Az új album várhatóan 2006 tavaszán fog megjelenni. Svédországban 32 együttes fog indulni a nemzeti elődöntőkön, köztük több híresség is versenyezni fog: Carola, Kikki Danielsson, Roger Pontare, Linda Bengtzing, Sahlene és mások. Az első elődöntő a Leksand nevű faluban lesz február 18-án.

Év végi hajrá - előkészületek 2006-ra
(esctoday.com) 2005.12.30.

Németországban Vicky Leandros korábbi ESC győztes, Thomas Anders a 80-as években működött Modern Talking együttes tagja, valamint a Texas Lightning nevű country-pop banda fog részt venni a nemzeti döntőn. Minden induló 3 dalt fog előadni.
Spanyolországban január 31-ig várják a jelentkezést a versenyre. A daloknak Spanyolország valamelyik hivatalos nyelvén kell megszólalniuk.
Geir Rönning - korábbi cikkünkhöz hűen - újra megpróbálja, de már Norvégia színeiben fog indulni. Az énekes norvégiai születésű, 2005-ben mégis Finnországot képviselte a 'Why' című dallal és csak a 18. helyet érte el az elődöntőn. Más hírességek is indulnak a nemzeti döntőn. Tor Endresen 1997-ben képviselte Norvégiát az ESC-n a 'San Francisco' című dalával. Pontok nélkül jött haza. Most ő is megmérkőzik újra. Trine Rein Skandináviában nagy népszerűségre tett szert a 'Torn' című dalával, amit később Natalia Imbruglia tett világszerte ismertté. A norvég döntő műsorvezetői Synnøve Svabø és Stian Barsnes Simonsen lesznek, akik tavaly a lillehammeri JESC versenyt vezették.
Albániában a 20 éves Luiz Ejlli győzött a nemzeti döntőn, ő fog kikerülni a 2006-os athéni versenyre. 'Zjarr e ftohte', vagyis 'Tűz és jég' lesz a dalának címe.
Írországot Brian Kennedy fogja képviselni, de még nem tudni, hogy melyik dallal. Eddig 450 dal érkezett be, de a nevezési határidő végére ez a szám 600-800 körüli is lehet. Két korábbi győztes és egy híres zeneszerző/szövegíró fog kiválasztani 4 dalt, amit valamikor kora tavasszal fog előadni Brian Kennedy a nemzeti döntőn.
Cipruson eddig 101 dalt neveztek a versenyre. Két elődöntő lesz, 12-12 dal fog ezeken részt venni. Az elődöntők január 4-től kezdődnek, a döntő február 22-én lesz.
Sajnos korábban már visszalépett az indulástól Ausztria és Magyarország, viszont új indulóként Örményország fog részt venni a 2006-os versenyen. December 23-ig lehetett pénzbüntetés nélkül visszalépni az indulástól, a versenyre január közepéig lehet jelentkezni. A 2005-ös versenyen Libanon lépett vissza a jelentkezési határidő után. ők arra hivatkoztak, hogy főműsoridőben - vagy egyáltalán - nem szeretnék közvetíteni az izraeli versenyző dalát. A műsort a verseny közben viszont nem lehet megszakítani. Bármely EBU tag indulhat a versenyen, a jelenlegi állás szerint 38 ország fog versenyezni.

Továbbra is nagy az érdeklődés a nemzeti elődöntőkre

(esctoday.com) 2005.12.16.

Izlandon 216-an, Lengyelországban 112-en, Litvániában 68-an jelentkeztek a versenyre, Albániában legalább 32-en indulnak a nemzeti elődöntőn. Izlandon január 21-én kezdődnek és hetente folytatódnak az elődöntők, ahol a 216 jelentkezőből 24-en fognak részt venni. Az elődöntőkön minden alkalommal 8-an indulnak, belőlük 4 jut tovább. Így alakul ki a február 18-i, 12 résztvevős döntő. A tavalyi győztes Selma, aki az 'If I had your love' című dalt adta elő, idén nem indult a versenyen. Lengyelországban újra versenyeznek egymással már korábban résztvevő együttesek: az Ich troje (2003-ban Rigában 7. helyezést érték el a 'Bez granic' című dalukkal) és Ivan & Delfin (ők tavaly a kijevi elődöntőn kiestek a 'Czarna dziewczyna' című dalukkal - az elődöntőn 16. helyezést értek el). Egy másik korábbi ESC versenyen induló versenyző, Anabel Conde is részt vesz a lengyelországi elődöntőn. ő most a 'Sappho' című dallal fog indulni. 1995-ben Spanyolországot képviselte a nemzetközi döntőn a 'Vuelve conmigo' című dalával, és 2. helyezést ért el vele. Egyébként az induló versenyzők között van hollandiai, svéd és finn szövegíró és énekes is. Litvániában minden évben 5-6 jelentkezővel ővül a nemzeti döntőn indulni kívánók száma. Idén körülbelül 20 külföldi együttes is jelentkezett. Az összes jelentkezők száma 68 volt. Érdekesség, hogy az Amberlife együttes ugyanazzal a dallal indul Litvániában és Lettországban. Az együttes tagjai bejelentették, hogyha mindkét országban nyernének, Litvánia színeiben fognak indulni a nemzetközi döntőn. A litván elődöntők január 7-én kezdődnek, a döntő március 4-én lesz. Albániában egy hosszú hétvége dönt arról, hogy ki nyeri meg az indulási jogot a 2006-os athéni versenyre. Pénteken és szombaton a 16-16 indulóból kiválasztanak 8-8-at, akik a vasárnapi döntőn is megmérkőznek újra. Meg nem erősített hírek szerint a 2004-es nyertes, Anjeza Shahini is (az 'The image of you' című dala az elődöntőn 4., a döntőn 7. helyezést ért el.) indul a versenyen.

Az MTV nem indít versenyzőt a 2006-os versenyre

(MTV - doteurovision.com – napi.hu) 2005.12.12.

A Magyar Televízió megerősítette a hírt, miszerint nem indít versenyzőt a 2006-os Eurovíziós Dalfesztiválra. A hír először az Eurovíziós Dalfesztivál németországi hivatalos fanclubjának fórumán röppent fel. Ma reggel Rapai Márta, az MTV Eurovíziós Irodájának vezetője küldött az eschungary mailboxába egy levelet, amiben megerősítette a rossz hírt: "Sajnos a hír igaz, az MTV ebben az évben nem vesz részt a Dalversenyen." Az MTV megint bizonytalan pénzügyi jövő elé néz. Czeglédi László, az MTV közalapítvány kuratóriumának elnöke megkérte a Parlamentet, hogy biztosítsa a korábban megígért pénzügyi keretet. A normális működéshez 2 milliárd 573 millió forint támogatás kellene.

A 2004 decemberében elfogadott költségvetési törvény szerint idén 19 milliárd forint évi támogatás jár az MTV-nek, ám a fennmaradó 5,3 milliárd forintot még mindig nem utalta át a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma az intézménynek. Ráadásul október 6-án lejárt a cégbírósági határidő, amely 2,5 milliárd forintos tőkehiány pótlására szólította fel az MTV-t. A köztévé a felszólítást továbbpasszolta a tulajdonosnak, vagyis a Magyar Köztársaság Országgyűlésének. A tények szerint egy tavalyi kormányrendelet értelmében a közigazgatásnak idén márciusig kellett volna kidolgoznia a költségvetési törvényt felváltó normatív, kormányfüggetlen finanszírozási rendszer kidolgozását, ám ez végül idő hiányában - miniszterelnök-váltás, kormánytag-cserék, stb. - elmaradt. Köztudott megállapítás az, hogy az MTV sanyarú gazdasági helyzetét a rossz médiatörvényre lehet visszavezetni. Egyrészt a költségvetéstől való függés gyakran lehetőséget kínált a mindenkori hatalomnak, hogy érvényesítse akaratát a közszolgálati televíziónál. Másrészt a civil szervezetek delegáltjai között egyértelműen megjelent a politikai befolyás. Mindenesetre az MTV próbál spórolni, de mindenre - így az Eurovíziós Dalversenyre - nem juthat pénz.

ESC 2006: sok jelentkező, új szabályok, érdekességek a nemzeti döntőkön

(esctoday.com) 2005.12.06.

Norvégiában az elődöntőket - hasonlóan a svédországi hagyományokhoz - most különböző városokban fogják megrendezni. A döntő természetesen a fővárosban, Osloban lesz, az elődöntőket 3 városban fogják megrendezni, amit 10 közül választottak ki. Az elődöntők 1. és 2. helyezettjei a döntőbe kerülnek be, a 3. és 4. helyezettek pedig egy vígaszági (második lehetőség) döntőbe fognak bejutni. A vígaszági döntő 1. és 2. helyezettjével lesz teljes a 8 résztvevős döntő .

Finnországban 12-en fognak indulni az elődöntőkön. Ismert és kevésbé ismert nevek egyaránt fel fognak tűnni. Változatos lesz a zenei paletta: heavy metal banda és operaénekes is fellép, és minden, ami a két stílus közé befér. Minden előadó 2 dallal fog indulni.

Lengyelországban 15 dalból fogják kiválasztani a győztest. 50-50%-ban fogja eldönteni a végeredményt a zsűri és az sms-televoting. A versenyben közreműködnek lengyel lemezkiadó cégek és egyéni zeneszerzők, szövegírók. Nem köteleznek senkit sem arra, hogy lengyel nyelven írják meg dalaikat. Nemzetközi bizottság fogja kiválasztani a döntő 5 résztvevőjét.

A hollandok már dolgoznak egy teljesen új műsoron. Fiatalosabb és divatosabb versenyt szeretnének készíteni. 3 előadó (a Behave, a Maud és a Treble együttes) már bekerült a döntőbe és mindegyiknek 3 dallal kell indulnia.

Észtországban a televotingot egy nemzetközi és professzionális zsűri helyettesíti. Az elmúlt év indulói nem értek el jó helyezést, és ezt összefüggésbe hozzák azzal, hogy a nézők szavazata juttatta ki az indulókat a nemzetközi versenyre. Most 10 helyett 6 dal fog bekerülni a döntőbe, de ebből 4 dalt helyi, sikeres, Eurovízióban már részt vett zeneszerzővel fognak értékeltetni.

Oroszországban az 1-es csatorna és az RTR csatorna egyesíti erejét és közösen szerveznek minden Eurovíziós eseményt. 1990 óta mindkét csatorna rendezett már nemzeti döntőt. Az 1-es csatorna ez idáig nem mutatott nagy lelkesedést a verseny iránt. De most ők fogják szervezni a 2006-os nemzeti döntőt, jövőre pedig az RTR.

Ukrajnában egy tehetségkutató verseny keretében fogják kiválasztani az országot 2006-ban Athénban képviselő versenyzőt. A verseny december 10-én indul. Ekkor kezdődik egy 6 napos casting, ahol kiválasztanak 12 versenyzőt. Január 28-tól fognak a résztvevők egymással megmérkőzni.

Lettországban 93 versenyző jelentkezett a nemzeti döntőre. Ez rekordnak számít 2000 óta - amikor először indult Lettország a versenyen - nem volt ekkora érdeklődés. Idén engedik a külföldi zeneszerzők részvételét is. A jelentkezők közül 20 külföldi szerző, 3 "koprodukciós", a többi 70 lett zeneszerző. A legjobbakat egy zsűri fogja kiválasztani együttműködve helyi és külföldi szakemberekkel.

Szlovéniában 107-en jelentkeztek. Tavaly "csak" 103 jelentkező volt. A 14 kiválasztott fellépő január 29-én fog versenyezni az első helyért.

Szerbia és Montenegróban 3 nagy rendezvény lesz. A 'Montevizja 2006' a montenegrói dalokat fogja versenyeztetni. Február 24-én 20 dalból 10 fog bekerülni a döntőbe. A 'Beovizja 2006' a szerb dalokat fogja hasonló módon versenyeztetni március 10-én. Egy nappal később pedig az 'Evropesma 2006' nevű döntőn fog eldőlni, hogy ki képviseli majd az országot Athénban. Kijevben jól szerepelt a montenegrói 'No Name' együttesük (7. helyezés), ami miatt jogosultságot szereztek közvetlenül a 2006-os döntőbe.

Izlandon 216 jelentkezőből választanak ki 24 dalt a 3 elődöntőre. Mindegyik dal izlandi, de a jelentkezők angolul is énekelhetnek.

A briteknél az 5 döntős közül 4-et egy zsűri fog kiválasztani, egyet pedig a közönség fog bejuttatni a döntőbe. Tavaly Nagy-Britannia csak a 22. helyezést érte el, de mivel az ország egyike a 'Big-4' országoknak, garantált a helyük az athéni döntőben elődöntő nélkül.

Németországban szintén zsűri fog választani, mert el szeretnék kerülni, hogy túl alacsony színvonalú dalok kerüljenek a döntőbe. Bíznak benne, hogy ez az új rend a végeredményben sokkal sikeresebb lesz mint azt megelőzően. A legújabb hírek szerint - hasonlóan a hollandok új rendszeréhez - 3 résztvevős lesz a nemzeti döntő.

Belgiumban 4 előválogatás lesz, ahonnan a jó eredményt elérők 2 elődöntőbe fognak kerülni, onnan pedig a február 19-i döntőbe. A belga VRT televízió képviselője egy teljesen új színpadi látványt jósol, de semmi konkrétat nem árult el.

Izraelben 12 résztvevős lesz a döntő, de a dátumok még ismeretlenek. Az interneten megjelent a résztvevők listája, de az izraeli tévé szerint ez rossz lista. A fellépőket hamarosan közzé teszi az IBA televízió.

Az észteknél 76-an indultak, 10-en lesznek a döntőben. A tavalyi 153 indulóhoz képest idén jelentős a visszaesés. 6 versenyzőt a zsűri, 4-et a közönség szavaz be a döntőbe.

Máltán 213-an indulnak, amiből első körben 50-et fognak kiválasztani. Ezt a listát a napokban hozzák majd nyilvánosságra. Ez az 50 előadó a zsűri előtt és zárt ajtók mögött, élőben fogja előadni a versenyre szánt dalt. Ezekől 16 lesz kiválasztva a döntőre. Minden előadó csak 1 dallal indulhat. 1999-ben döntött rekordot Málta, amikor 272 jelentkezőt regisztráltak.

Már volt szó róla, hogy a nemzetközi versenyen szavazási reform lesz: hasonlóan a junior versenyen már kipróbálthoz, az 1-5 pontokat az élő showműsor vezetői fogják kihirdetni és csak a maradék pontokat mondhatják a nemzeti szóvivők az élő körkapcsolás során.

A vallonok megelégelték: az RTBF nem rendez több junior versenyt

(esctoday.com) 2005.12.03.

Az RTBF - a belgiumi francia ajkú közösség közszolgálati tévéje és társrendezője a 2005-ös Junior Eurovíziós Dalfesztiválnak - a jövőben nem kíván részt venni ezen a versenyen. A flamand VRT - ami a holland ajkúak közszolgálati televíziója Belgiumban - folyamatosan fog rendezni nemzeti döntőket. Több belga média tudósított erről a dologról pár nappal a 2005-ös JESC döntő után. Ebben az évben a VRT és az RTBF közösen vállalta a felelősséget a belga nemzeti döntő megrendezésében. Szárnyra keltek olyan pletykák, hogy gazdaságilag túl nagy falat ez a verseny az RTBF-nek. És ezek úgy tűnik beigazolódtak, nagy meglepetés ez főleg annak fényében, hogy a 2005-ös nemzetközi döntő sikeresen zajlott le. 2006-tól a VRT fogja rendezni a nemzeti döntőt ami azt jelenti, hogy Belgium nem fog kimaradni a versenyből. A sajtótájékoztatón Steve De Coninck-De Boeck a VRT-től kihirdette, hogy újra "Eurosong for Kids" néven fog indulni a verseny, amit azonnal el is indított. A jelentkezőknek 2006.02.15-ig lehet jelentkezni a dalokkal. Korábban a verseny után megszólalt az Eurovízió ellenőre, Svante Stockselius, és azt nyilatkozta, hogy nagyon megelégedett az idei döntő megrendezésével. Az új televoting procedúra - ahol az 1, 2, 3, 4, és 5 pontot a show műsorvezetői hirdették ki közvetlenül a nemzeti szóvivők pontjai előtt - pozitív fogadtatást kapott. Korábban az EBU eldöntötte, hogy az új rendszert fogja használni a 2006-os athéni versenyen is.

Interjú Kseniyával

(junioreurovision.tv) 2005.11.27.

Fehéroroszország legújabb sztárja Kseniya Sitnik pontosan kifejezte hitetlenségét a győzelmi esélyeivel kapcsolatban. ő nyerte meg ugyanis a 3. Junior Eurovíziós Dalfesztivált a belgiumi Hasseltben.

"Sosem vártam ilyen jó eredményt. Főleg első helyezést" - nyilatkozta a 10 éves énekesnő a fantasztikus győzelme utáni pillanatokban. "Nagyon izgatott vagyok. El sem lehet mondani." Elmondása szerint nagyon feszült volt egész este. "Borzalmas volt várni a szavazási eredményeket. Szeretnék köszönetet mondani az összes országnak, akik szavaztak rám. A szereplés nagyon király volt és izgalmas. Az egyfelől izgalmas volt, másfelől viszont ott volt a félelem. De itt az emberek nagyon kedvesek voltak és sokat segítettek, így túlságosan nem aggódtam. Kseniya reméli, hogy az emberek megfogadják azt, amiről ő énekelt: 'Együtt vagyunk'. "Szeretném, ha Európa és a világ minden országa egységesen jó viszonyban lenne egymással. Van sok ötletem azzal kapcsolatban, hogyan kellene több barátságot kötni a világon. Ezeket a dolgokat raktam bele a dalszövegembe. Sok dolgot elérünk, ha együtt vagyunk. Szaporítsuk a kacagást, a mosolygást és a dalokat." Az egyik újságíró megkérdezte, hogy mit kíván tenni a hirtelen jött gazdagsággal. "Sosem beszéltem senkivel sem a pénzről. De ha felajánlasz valamit, én nem fogom visszautasítani!" Nagyon megköszönte az őt körülvevő csapatnak a segítséget. "Nagyon jó stylistom van. ő tervezte a ruhámat, amiben felléptem. Sok ember bonyolódott bele az fellépésem előkészületeivel. Szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki segített, különösen az énektanáromnak, a koerográfusomnak és természetesen as hozzátartozóimnak, akik nézték a műsort és szorítottak értem. Remélem, egész Fehéroroszország engem nézett, sőt egész Európa. Köszönöm nekik a szavazataikat." Milyen volt Belgium? Mire emlékszel szívesen vissza? "A fellépésemre, a csokoládé gyárra és a diszkókra - és a győzelemre! Kár, hogy ma este már el is kell mennünk, különben még szívesen maradnék itt pár napot." Kérdezték a győzelem otthoni megünnepléséről is. "Semmi terv nincs, de biztos vagyok benne, hogy anyukám meg fogja engedni, hogy igyak egy kis pezsgőt. És persze diszkóba kell mennünk." A végén Kseniya meghívta Európát. "Szeretném még hozzátenni, hogy titeket mindannyian szeretettel várunk a mi országunkban. Nagyon szép és feltétlenül el kell jönnötök." A végén még hozzátette: "Még most sem hiszem el hogy mi történt.”

Hasselt 2005: a győztes tegnap esti sajtótájékoztatója és a felhőtlen záróbuli

(esctoday.com) 2005.11.27.

A fehérorosz versenyző nem bízott a győzelemben. A nemzetközi sajtó figyelmét erősen felkeltette Kseniya, kifejezte csodálatát magántanárának, meghívott mindenkit országába, végig majdnem úgy viselkedett mint egy valódi Eurovíziós Dalfesztivál győztese! A verseny EBU ellenőrével is sikerült pár szót váltani, Svante Stockselius elégedett a show minőségével. Amikor rákérdeztünk arra, amikor az eredményjelző tábla hirtelen lefagyott, így magyarázta az esetet: "A számítógép lefagyott, ami természetesen előforduhat. Ezért van az, hogy bőséges rendszereket üzemeltetünk. Néhány percbe tellett a csere ezen rendszerek között." Hangsúlyozta, hogy a televoting folyamata tökéletesen zajlott le. A román delegáció az egyik, aki nagyon bízott saját győzelmükben, szintén reagált a tegnap este történtekre: "Ez egy verseny, és csak egy győztes lehet. Alina természetesen csalódott egy kicsit amiért nem lett győztes, de annak nagyon örül, hogy bekerült a top 5-be. Azóta már táncolt újra a színpadon." A holland Tess, aki a 7. helyezést érte el, bizalmasan és röviden nyilatkozott az eredményéről: "Nagyszerű érzés volt azon a színpadon lenni azelőtt a félelmetes közönség előtt. És most el akarok menni a záróbulira!" A sajtónak eltérőek a reakciói, de abban egyetért mindenki, hogy ez egy nagy meglepetés volt mindenkinek.

A záróbulit is az esti shownak helyt adó Ethias Arena-ban rendezték meg. A legtöbb résztvevő nagyon élvezte a bulit, még a máltaiak is, akik a 16. helyen végeztek. Jövőre Romániában fog megrendezésre kerülni a Junior Eurovíziós Dalfesztivál.

És néhány link a végén:

Fotók a győztesről (esctoday.com)

Képek a záróbuliról (esctoday.com)

A tegnapi verseny a svéd televízió honlapjáról

(A két alsó link valamelyikére kell kattintani, amivel az egyik médialejátszó program is ki lesz választva. A fil melején egy negyedórás film látható a svéd versenyzőkről.)

Dalok letöltése és cédérendelés a hivatalos oldalról

Мы вместе - Fehéroroszország nyert 2005-ben

(zaffarano) 2005.11.26.

Kseniya "Мы вместе" című dalával nyerte meg a 2005-ös Junior Eurovíziós Dalfesztivált. A kislány Fehéroroszországot képviselte. Több stílus képviseltette magát a versenyen, a „túl felnőttes” dalok nem voltak ma este nyerők. Fehéroroszországra nem számított senki hogy győzni fog, de az is lehet, hogy csak a felnőttek nem számítottak erre. Igazi gyerekdal lett a győztes. Nagy küzdelem volt a pontosztáskor, fej-fej mellett volt a spanyol és a fehérorosz versenyző. Összehasonlítva a versenyt a tavalyi felnőtt versennyel annyit tudtunk levonni tanulságként, hogy a most elhangzott holland gyerekdal jobb volt sokkal a felnőttnél, ez sokkal több pontot hozott volna. Nagy-Britanniának most sem ment a verseny.

A végeredmény:

1. Fehéroroszország - 149 points

2. Spanyolország - 146 points

3. Norvégia - 123 points

4. Dánia - 121 points

5. Románia - 89 points

6. Görögország - 88 points

7. Hollandia - 82 points

8. Macedónia (FYROM) - 68 points

9. Oroszország - 66 points

10. Belgium - 63 points

11. Lettország - 50 points

12. Horvátország - 36 points

13. Szerbia & Montenegró - 29 points

14. Nagy-Britannia - 28 points

15. Svédország - 22 points

16. Málta - 18 points

Nagy az izgalom Hasseltben és a brit fogadóirodában

(esctoday.com) 2005.11.26.

A Brit Bet365 fogadóiroda szerint a legesélyesebb országok Lettország, Málta és Spanyolország a ma esti verseny megnyerésére.

Lettország (5.00)
Málta (5.00)
Spanyolország (5.00)
Románia (6.00)
Horvátország (7.00)
Görögország (8.00)
Macedónia (FYROM) (9.00)
Svédország (9.00)
Norvégia (10.00)
Hollandia (10.00)
Nagy-Britannia (11.00)
Oroszország (12.00)
Szerbia & Montenegró (13.00)
Fehéroroszország (15.00)
Dánia (17.00)
Belgium (19.00)

Meglepő módon Románia nincs benne a top 3-ban ha figyelembe vesszük azt, hogy Hasseltben ők a favoritok. A verseny előtt 2 órával kezdik mentálisan felkészíteni a gyerekeket a döntőre, de furcsa módon a részvevő országok delegációinak felnőtt tagjai sokkal idegesebbek.

ők kérik a szavazatokat: 17 szóvivő és mind 17 év alatti

(esctoday.com) 2005.11.26.

16 ország vesz részt de 17 ország fog szavazni a ma esti JESC versenyen. Habár Ciprus visszalépett múlt hónapban, ennek ellenére a mediterrán sziget lakói szavazhatnak, és ráadásul ők kezdhetik a szavazást a ma esti műsorban. A szavazás némileg módosul a megszokotthoz képest. A show műsorvezetői fogják konferálni országonként a szavazatokat, de csak az 1-5 pontokat fogják ők kihirdetni, a többit a műholdon keresztül kapcsolt, 17 év alatti szóvivők fogják kihirdetni. És lesz egy kis csodatétel is: azzal kezdődik a szavazás, hogy minden ország fog kapni 12 pontot. Nem lesz nulla pont ma este !

A szóvivők listája

1. Cyprus: Anna Maria Koukides (14)
2. Greece: Markos Skourtelis (-Bouketsidis) (12)
3. Denmark: Caroline Forsberg Thybo (12)
4. Croatia: Nika Turkovic (10)
5. Romania: Beatrice Soare (15)
6. United Kingdom: Vicky Gordon (14)
7. Sweden: Halahen Zajden (13)
8. Russia: Roman Kerimov (12)
9. FYR Macedonia: Vase Dokovski (13)
10. The Netherlands: Giovanni Kemper (14) – (Az idei junior verseny nemzeti döntőjének résztvevője volt!)
11. Serbia & Montenegro: Jovana Vukcevic (16)
12. Latvia: Kristiãna Stiràne (11)
13. Belgium: Max Colombie (14)
14. Malta: Stephanie Bason (15)
15. Norway: Karoline Wendelborg (15)
16. Spain: Gonzalo Gutiérrez Blanco (16)
17. Belarus: Anton Lediaev (14)

A tegnapi próbán, amikor leellenőrizték a televoting rendszert és a műholdas kapcsolatokat, probléma adódott a máltai kapcsolattal. Vajon ez is része a forgatókönyvnek? Markos, a görög szóvivő kicsit idegesnek tűnt. Minden szóvivő - akiket a szavazáskor fognak országonként kapcsolni - 17 év alatti.

Hasselt 2005: kezdődjön a show!

(esctoday.com) 2005.11.26.

Nagy nap a mai Belgiumnak, Hasseltnek, a rendező televíziós társaságoknak (VRT és az RTBF), az EBU-nak és mind a 16 résztvevőnek, akik versenyezni fognak a Junior Eurovíziós Dalfesztiválon. Néhány órával azelőtt hogy európaiak milliói leülnének a televízió elé megnézni a világ legnagyobb, gyermekeknek rendezett dalversenyét, az esctoday.com folyamatosan tudósít a kulisszák mögött történtekről. A spanyol versenyző még sosem látott havat és most Hasseltben esett bőségesen. A sajtóközpont még csendes. Csak 8 ember döntött úgy hogy elkezdi korán a munkát, köztük van az junioreurovision.tv - a verseny hivatalos honlapjának - egyik szerkesztője. "Tudósítunk a versenyről írásban és sok képpel" - mondta a szerkesztő. A televotingot bonyolító Digame cég a hivatalos honalpon is közzé teszi a szavazás eredményét. A hivatalos honlapnak 111 országból vannak látogatói, köztük Beninből, Ghánából és Elefántcsontpartról. A legtöbben Belgiumból, Hollandiából és Dániából érdeklődnek. A top 10-ben vannak olyan országok is (Lengyelország, Franciaország, Nagy-Britannia), akik még nem indultak a junior versenyen (ezen országok rendszeres résztvevői a felnőtt versenynek). A belga újságok nagy lelkesedéssel számolnak be a ma esti showról: "80 millió ember fog ma este...", mások 160 milliót jósolnak. A két nagy nemzetközi csatorna, az orosz RTR és a spanyol TVE műholdon keresztül sok emberhez eljut, így ők nagyban tudják növelni a műsor nézettségét. Az újságírók Romániának, Spanyolországnak és Lettországnak adnak nagy esélyt a győzelemre. A rendező ország indulóját 8-10. helyezés környékére várják.

JESC 2005 döntő szombat este
(esctoday.com - junioreurovision.tv) – 2005.11.23.

Hétfőn 18 órakor kezdődött a vadonatúj Radisson SAS szállóban a Junior Eurovíziós Dalfesztivál hetének nyitóünnepsége a 16 résztvevő és körülbelül 150 újságíró társaságában. Jelen volt még a hétvégi show két műsorvezetője, és a rendező város, Hasselt polgármestere is. A rendező tévétársaságok meghívták a szombati showra a belga királyi család tagjait is. Laurent herceg, Albert király és Paola királynő legfiatalabb gyermeke egyedül fogja képviselni a családot. Laurent felesége Claire hercegnő sajnos nem tudja elkísérni férjét mivel várandós, és valószínűleg ikrei születnek. 1987-ben a jelenlegi királyi pár részt vett az akkori Belgiumban rendezett Eurovíziós Dalfesztiválon, de akkor még csak mint herceg és hercegnő. A versenyzők már túl vannak 2 színpadi próbán, és volt már egy szabadnapjuk is. Ez utóbbi napon a belga konyha különlegességeivel ismerkedtek meg: A belga sült krumpli a legjobb a világon, a belga csokiról is hasonlóan vélekedtek, valamint meglátogattak egy brüsszeli csokigyárat is a gyerekek. Meglátogatták Brüsszel leghíresebb látnivalóját a Pisilő Kisfiút, ami - bizonyítva azt, hogy a belgák mennyire rajonganak a versenyért - most fehér Junior Eurovision pólóban és piros nadrágban pompázik. Egy japán túristacsapat is felfedezte ezt a látványosságot, de hamar felkeltették a figyelmüket a szobor mellett álló popsztárok. Valószínűleg most érezték meg a gyerekek a hírnév ízét először, ugyanis a japán túristák mint a fotóriporterek - szokás szerint - rengeteg képet készítettek róluk. A műsor szombaton este 20:00-kor kezdődik. Érdemes figyelni a román, a szerb vagy a spanyol közszolgálati televíziók műsorát, esetleg interneten a svéd tévé honlapját.

A "Love?" című dal ír énekesnője nagy dolgot tett: Donna McCaul kitört!

(esctoday.com) 2005.11.18.

Donna McCaul, aki a kijevi versenyen Írországot képviselte testvérével Donna és Joe néven (Demcsák Zsuzsa riporter annak idején Joe-t Harry Potter hasonmásaként kommentálta a versenyen) homoszexualitásáról nyilatkozott az ír sajtónak. Donna úgy mutatja be magát, mint "egy leszbikus, aki büszke erre". Általában pozitívan reagáltak az emberek. "Sokkal idegőrlőbb volt Kijevben a fellépés, mint ez a mostani felvállalás". Habár van sok neves meleg vagy biszexuális közszereplő Írországban (például az athéni versenyen Brian Kennedy fogja az íreket képviselni - aki biszexuális), főleg a nők hozzák a nyilvánosság elé ezeket a dolgaikat. Donna kijelentésének egyik oka híresztelések szerint az, hogy eltöltött egy görbe estét a "The George" nevű dublini meleg bárban és azon kívül verekedésbe keveredett. Donnát valójában nem érte támadás, "nem történt semmi különös azon a helyen. Csak csörömpöltem." Donna és Joe a 14. helyen végeztek a kijevi elődöntőn, így nem jutottak be a döntőbe a "Love?" című dalukkal.

A NOX 2006-ban is megpróbálja

(zaffarano – Tipp – zene.haon.hu) 2005.11.12.

A mai Tipp újság nyomtatott verziójában megjelent egy két oldalas NOX cikk, amelyből kiderül, hogy magasra tette a közönség és a szakma a lécet a NOX-nak az Eurovíziós Dalfesztiválon, és mégsem sikerült kirobbanó eredményt elérni. „Mi sem erre számítottunk, de úgy gondolom, egy ilyen mezőnyben nem szégyen, hogy nem jutottunk a legjobbak közé. Visszatérünk még az Eurovíziós Dalfesztiválra, és ennél jobb produkcióval lepjük majd meg a közönséget” - nyilatkozta Péter Szabó Szilvia. „A helyezésünk miatt valóban csalódottak voltunk, de sok mindent tanultunk ezen a megmérettetésen, amit máshol, más körülmények között nem tapasztalhattunk meg. Kijevben sajátítottuk el a profizmust, illetve azt, milyennek kell lennie a csapatmunkának” - mondta Nagy Tamás. Beszélnek még a Ragyogás című albumuk platinalemeze, a VIVA Comet díj és a Bravo Otto díj által is elért népszerűségről, valamint arról is, hogy készülni fog egy interaktív koncert-DVD. A felvétel december 28-án a debreceni Főnix csarnokban fog elkészülni, mivel a 80 turnéállomás közül ennek a helyszínnek vannak a legjobb adottságai. A tervezett 80 a nagy érdeklődés miatt 100 fölé is mehet. A teljes cikk egyelőre csak nyomtatott verzióban jelent meg.

Az EBU kihirdette a fellépési sorrend sorsolásának dátumát

(doteurovision.com) 2005.11.09.

2006 márciusában fogják kisorsolni az 51. Eurovíziós Dalfesztivál résztvevőinek fellépési sorrendjét.

A résztvevő televíziós közvetítő országok delegációjának vezetőinek lesz egy találkozója Athénban március 20-21-én. A március 21-én történő sorsolás fogja eldönteni a fellépti sorrendet az elődöntőre és a döntőre is. Minden csatornának március 19-ig választani kell egy dalt a 2006-os versenyre. A szabályok ebben a hónapban fognak megszületni, bár az EBU már meghatározta a résztvevő országok számának felső határát, ami maximum 40 lehet. A részvételi jelentkezési határidő november 30. December 23-ig lehet visszamondani az indulást mindenféle pénzbüntetés nélkül. Az 51. Eurovíziós Dalfesztivál Athénban kerül megrendezésre 2006. május 18-án és 20-án.

JESC - Visszaszámlálás
(junioreurovision.tv) 2005.11.05.

Maureen Louys és Marcel Vanthilt lesz a műsorvezetője a harmadik Junior Eurovíziós Dalfesztiválnak, ahol 16 ország fog indulni 17 helyett. Ciprus mondta vissza az indulást. A JESC-nek van egy olyan szabálya, hogy csak olyan dalok indulhatnak a versenyen, amelyek még nem kerültek kereskedelmi forgalomba, és ez kiderült a ciprusi induló daláról. Ettől függetlenül a ciprusi televízió közvetíteni fogja a műsort Hasseltből november 26-án élőben, és a nézők a televotingban is részt vehetnek. Az idulók listája fellépési sorrendben:
    * 01 – Görögország Alexandros & Kalli - “Tore ine i sira mas”
    * 02 – Dánia Nicolai - “Shake-shake-shake”
    * 03 – Horvátország Lorena - “Rock baby”
    * 04 – Románia Alina Eremia - “Turai”
    * 05 – Nagy-Britannia Joni Fuller - “How does it feel”
    * 06 – Svédország M+ - “Gränslös kärlek”
    * 07 – Oroszország Vlad Krutskikh - “Path to the sun”
    * 08 - Macedónia (FYROM) Denis Dimoski - “Rodendenski baknez”
    * 09 – Hollandia Tess - “Stupid”
    * 10 - Szerbia és Montenegró Filip Vucic - “Ljubav pa fudbal”
    * 11 – Lettország Kids 4 Rock - “Es esmu maza, jauka meitene”
    * 12 – Belgium Lindsay - “Mes rêves”
    * 13 – Málta Thea & Friends - “Make it right”
    * 14 – Norvégia Malin - “Sommer og skolefri”
    * 15 – Spanyolország Antonio José - “Te traigo flores”
    * 16 – Fehéroroszország Ksenia Sitnik - “My vmeste”
Marcel Vanthilt volt már zsűritag (ESC és JESC versenyen) is, és ő közvetítette tavaly Lillehammerből a JESC versenyt a belga tévé nézőinek. Maureen Louys vezette az idei és a tavalyi JESC belga döntőjét. Ez lesz most az első nemzetközi szereplése. A vadonatúj Ethias Aréanából lesz közvetítve az élő adás. A műsor nemzetközi sztárja Maria Isabel lesz, aki megnyerte a tavalyi Lillehammeri döntőt. ‘Pues va a ser que no’ című dala nagy sláger volt hazájában Spanyolországban, de még Franciaországban is. Rajta kívül még - az ígéretek szerint - más híres előadó is fel fog lépni a műsorban.

Athén 2006: előkészületek
(esctoday.com - zaffarano) 2005.11.04.

Megkötötte a főszponzori szerződést az EBU (European Broadcasting Union) kedden két nagy céggel. Az egyik a Cosmote, ami Délkelet-Európa vezető mobilkommunikációs szolgáltatója, a másik pedig az Amstel, ami a holland Heineken csoport második legnépszerűbb sörmárkája. Az utóbbi néhány évben szponzorálta a cég az európai Bajnokok Ligáját. A Cosmote pedig a 2004-es athéni olimpián tett szert szponzori tapasztalatokra. Szoros együttműködést ígérnek a cégek a május 18-i elődöntőre és a 20-i döntőre. Kihirdetésre került az is, hogy a show férfi műsorvezetője Sakis Rouvas lesz. ő képviselte Görögországot a 2004-es ESC versenyen a 'Shake it' című dalával, valamint a 2004-es olimpiai játékok nyitóünnepségén is felépett. Nyilatkozata szerint nagyon hálás a z ERT-nek (a görög nemzeti televíziónak) és ez a felkérés nagy megtiszteltetés neki. Valószínű, hogy a hagyományoknak megfelelően nő lesz a műsorvezetői partnere. A görög média máris találgatja a szóbajöhető neveket. A helyi hírességek mellett felmerült Jennifer Aniston neve is, aki görög származású. A legvalószínűbbnek a 2005-ös győztes, Helena Paparizou bizonyul. Sokan úgy tartják, hogy akkor lenne igazán izgalmas Helena szereplése, ha ő nyitná a showt és adna egy kis műsort a dalaiból a szavazási szünetben. Tavaly Ruslana volt az esélyes a női műsorvezetői címre, de később úgy döntöttek, hogy mégis főleg énekesként szerepeljen a műsorban. Mások kifogásolják ezt az ötletet. Mindenesetre úgy tűnik, az ERT meglepetést akar okozni a női műsorvezető nevével kapcsolatban - ha egyáltalán lesz. Megvan az új szlogen is: 'Érezd a ritmust'! A logó természetesen megmarad a szív alakkal, ami a görög zászló színét tartalmazza. Lesz egy speciális görög "allogó", ami mély kék színű lesz. Ez utal a tiszta kék tengervízre és a hullámokra, amik mossák a görög partot, valamint benne lesz Hephaisztosz kalapácsa is. A görög tévé álláspontja szerint "Ez vidám, játékos és egyben tükrözi a jelent is." A logó fő témája a zene ritmusára hullámzó kottavonalak lesznek. A szponzorok fontosnak tartják, hogy készüljön egy Görögországot népszerűsítő reklámkampány is, hiszen pár napig ott lesz Európa közepe.

Két hete a boltokban Lola új albuma

(zaffarano) 2005.10.31.

Lola volt az Eurovíziós Dalfesztivál magyar döntőjének legfiatalabb résztvevője. Akkor a 'Szerelem' című dallal indult, de sajnos nem került a legjobb négy közé. Most ez a dal a második a két hete megjelent, 'Álomtánc' című albumán. A hazai zeneiparban ismert nevek segítették az album létrejöttét. A zenei producer Rakonczai Viktor, Kovacsics Ádám - aki a Unique együttes zeneszerzője, valamint a Kárpáti Zsolt - Makai Zoltán páros, akik a Groovehouse együttes 'Hajnal' című dalát szerezték. 10 dal és egy remix, valamint multimédiás rész található a korongon videoklipekkel, háttérképekkel. Az album húzózenéje a Házibuli 2 című film betétdalának feldolgozása, ami egyben az album címadó dala is. A rádiók már sikerrel játsszák és végre megvásárolható is, mert ez a dal kereskedelmi forgalomba még nem került. Új maxi és videoklip 2006 februárjában várható, ami a 'Titokban álmodoztunk' című dalból fog készülni..

Hamarosan kész Bizek Emi nagylemeze

(zaffarano) 2005.10.31

Eddig csak egy kislemez jelent meg még tavasszal, az Eurovíziós Dalfesztivál 2005-ös magyarországi nemzeti döntője után, de hamarosan kész a nagylemez. A nemrégiben megújult hivatalos honlapján rengeteg információt kaphatunk az énekesnőről, zeneszerzőről. Gyermekkora óta foglalkoztatja a zeneszerzés. Ének és zenetanári, karvezetői diplomával rendelkezik, magántanítványai is vannak. Bő tíz éve fotómodellként bejárta a világot. Jazzegyüttese a húszas évek világslágereit adja elő. Testvére, Bizek Szilvi a Szeress most című sorozat egyik szereplője volt. Reklámfilmek és tévéműsorok főcímzenéinek szerzésével is foglalkozik. Fotók, cikkek, zenehallgatási lehetőség is várja a látogatót a bizekemi.hu oldalon.

A nagy nyilvánosságot kizárva vette át az ABBA a Congratulations díjat

(esctoday.com – zaffarano) 2005.11.26.

Szűkkörű ünnepség keretei között vette át tegnap, október 25-én az ABBA két tagja, Björn Ulvaeus and Benny Andersson a Congratulations díjat. Mårten Aglander, a Svéd Universal Music ügyvezető igazgatója vette át a koppenhágai ünnepségen a díjat az ABBA nevében, és adta tovább az együttes tagjainak. Az ABBA hivatalos weboldala csak egy rövid hírt ad az eseményről, ahonnan még a sajtó képviselői is ki voltak zárva, és csak annyit lehet tudni, hogy valahol Stockholmban zajlott le az esemény.
"Napóleont idézve: Kétségtelen, waterloot nem lehet elfelejteni", mondta Björn Ulvaeus. "Én személy szerint a 'Volare'-re szavaztam, de azért örültem, hogy ilyen sokan szavaztak ránk" mondta Benny Andersson.
Csalódást keltett, hogy egy tag sem jelent meg az ünnepségen szombaton. Korábban Benny Andersson nyilatkozott a svéd médiának: "1974-ben ez jó dolog volt, de 1982-ben feloszlottunk. Ez mostmár elmúlt." (Hírt adtunk az eschungary.fw.hu oldalán arról a nyilatkozatáról is, hogy "Szép dolog hogy nyertünk, bár nem láttam a show-t. Nemigazán szeretem az ilyen gálákat." Kissé ellentmondásosnak tűnik ez így.) Az együttes hölgytagjai még nem kommentálták az ABBA újabb győzelmét. Az együttes minden tagja boldogan idézi fel a múltat, ezt több velük készült interjúban is kihangsúlyozták, de az együttes felbomlása után mindenki új életet kezdett, és a múltbéli dolgaikkal nem foglalkoztak túl sokat.
Habár az ABBA már történelem, Björn Ulvaeus és Benny Andersson nagyon sokat foglalkoznak a zenével, hiszen világszerte dolgoznak a Mamma Mia címet viselő ABBA musicallel. Idén volt a svéd Mamma Mia premier Stockholmban. Ez volt a legutolsó alkalom, amikor az összes tag egy időben egy helyen volt.

Gali Atari dalát nem adták le Izraelben

(esctoday.com) 2005.10.23.

Gali Atari 'Hallelujah' című dalát nem láthatták az izraeli televízió nézői. Elég nagy volt a zűrzavar, egy reklámblokk futott le, ami az élő adást megszakította. Nagy reklámkampány és óriási várakozás előzte meg az 50. jubileumi 'Congratulations' gálaműsort Izraelben, de hamar bebizonyosodott ennek az ellenkezője. A balszerencsék sorozata azzal kezdődött, amikor az a Gali Atari lépett a színpadra, aki 1979-ben Izraelnek szerezte meg a győzelmet a 'Hallelujah' című dalával. Ebben a pillanatban az IBA - az izraeli közszolgálati tévé - megszakította az adást egy reklámblokkal, és mire annak vége lett, Atari előadásából is már csak pár másodperc volt. Ez az eset nagy zajt váltott ki az izraeli közvéleményből és a médiákból. Az IBA a nemzet szégyene lett és ezzel bizonyítottá vált, hogy a tévé már nem alkalmas manapság erre a közvetítésre. A hivatalos IBA reakció erre az volt, hogy a kifogásolt reklámszünet előre be volt tervezve. Mindenesetre az IBA vezérigazgatója összehívott egy tanácskozást szerdára, hogy kivizsgálják ezt az esetet. Kárpótlásként Gali Atari előadását a ma esti IBA tévéhíradóban láthatják a nézők, valamint kedden este újra leadják a 'Congratulations' show-t (remélhetőleg) reklámmentesen. Mindezek ellenére 21%-os nézettségi arányt ért el a műsor, ami nagyon jó eredménynek számít a közszolgálati televíziónál.

A Waterloo lett az elmúlt 50 év legjobb Eurovíziós dala

(esctoday.com) 2005.11.03

Tegnap volt a Congratulations show, ahol az elmúlt 50 év eurovíziós dalai közül lehetett szavazni a legjobbra. Az ABBA Waterloo című dala nyert végül. A rajongók kifogásolták, hogy senki sem képviselte az együttest, akiknek 2000-ben 1 milliárd dollárt ajánlottak fel, hogy álljanak újra össze 100 koncert erejéig. Minderre Benny Andersson, az egyik ABBA tag így reagált: "Szép dolog hogy nyertünk, bár nem láttam a show-t. Nemigazán szeretem az ilyen gálákat. Nagyon sok pénz, de úgy döntöttünk, hogy ez nem nekünk való. 1974-ben ez jó dolog volt, de 1982-ben feloszlottunk. Ez mostmár elmúlt. Sosem tértünk vissza, majdnem mindenki igen. Azt hiszem, ez üzenet értékű." A tegnapi showból úgy tűnt, az egyik ABBA tag fia vette át a díjat, de a svéd lap, az Aftonbladet mai száma szerint az Universal Records képviselője vette át.

J-ESC: az M+ nyerte a svédországi Lilla Melodifestivalent

(esctoday.com) 2005.10.09.

Az M+ együttes nyert tegnap a Lilla Melodifestivalenen, a svédországi Junior Eurovision Song Contest döntőjében. A zsűri szavazatai fölényesen legyőzték a televoting szavazatait: a nézők legtöbben Anára szavaztak, aki a végső összesítésben a harmadik helyen végzett.

A szavazáson volt egy kis baki: amikor az utolsó pontok is beérkeztek, a műsorvezető a papírján lévő gépelési hiba miatt nem a ténylegesen a legmagasabb pontot elérőt hirdette ki győztesként. Habár a hiba azonnal javítva lett, a bizonytalanságot nem sikerült elmulasztani az emberekben.

196476 darab szavazat érkezett, a szavazásból befolyt 58942 SEK összeget karitatív célokra fordítják. Idén a Lilla Melodifestivalen nagyon változatos zenei repertoárt vonultatott fel a közönség előtt. Zongorával kísért ballada, pop, diszkó és még latinos hangzású dal is volt. A versenyre 1400 dalt neveztek, de csak 10-en jutottak be a televíziós döntőbe.

A szavazatok 2 összetevőből álltak. Az országot 5 régióra osztották. Régiónként gyűjtötték egyrészt a televoting szavazatokat, másrészt zsűri is működött régiónként. A zsűri a kedvenceikre 4, 6, 8, 10, 12 pontot adhatott, az összes többi dal 2 pontot kapott. Az sms szavazásnál 10, 20, 30, 40, 50 és 60 pontot kaptak a versenyzők. Ezekből adódott össze a végeredmény.

A szavazási szünetben Darin, a Lilla Melodifestivalen résztvevőinek legnagyobb kedvence azórakoztatta a közönséget egy saját dalaiból összeállíott válogatással, később ő a férfi műsorvezetőnek adott táncleckét. A női műsorvezetője a shownak az a Nanne Grönvall volt, aki a felnőtt versenyen 2. helyezést ért el még februárban és habár nem jutott ki a kijevi döntőre, sokkal nagyob hírnévre tett szert országában, mint az akkori győztes Martin Stenmarck 'Las Vegas' című dalával. Nanne egy korábbi dalával, az 'Avundsjuk' című dallal szórakoztatta közönségét.

A végső top 3:

1. Gränslös kärlek - M+

2. Jag vill inte förklara - Julia

3. Dansa är OK - Ana

Aki nem látott még ilyen versenyt, melegen ajánlom az alábbi linket, ami egy kiváló kép- és hangminőségű, Real Playerrel lejátszható adatfolyamot takar. A felvétel sajnos a szavazatok beérkezése előtt félbeszakad.

http://svt.se/content/1/c6/46/34/17/lillamello.ram

Csehország nem indul Athénban, Skandináviában szárnyal az ESC

(esctoday.com) 2005.11.09.

Csehország nem fog részt venni a 2006-os Eurovíziós Dalfesztiválon. A Dalfesztivál németországi fanclubjának honlapján (OGAE Germany) jelent meg a hír. Korábban ezen a héten a grúz köztévé is visszalépett, ők az induláshoz szükséges pénzhiányra hivatkoztak.

Tavaly a cseh köztévének szándékában állt indulni a 2005-ös versenyen. A végén mégsem mentek Kijevbe. A tévénél úgy gondolják, nem lenne előnyös Csehországnak benevezni a középdöntőre, mivel nincs biztosíték arra, hogy az magas nézettségű szombat esti program lesz.

Korábban ezen a héten a grúz köztévé is visszalépett a versenyen való első indulástól a szponzorok hiánya miatt. Egy nappal azután a megállapítás után, hogy nem kizárt Grúzia indulása a versenyen (ami a cseh döntésre is vonatkozik) források szerint a grúz tévé valójában megtalálta a szükséges támogatókat, csak nem kíván dönteni, amíg a pénz valóban meg nem érkezik. A grúz köztévé nem fog egyenlőre konkrét döntést hozni, mert még keresi a lehetséges szponzorokat.

Örményország nagyon szeretne a 2006-os versenyen indulni. Most a jelentkezésük az European Broadcasting Union (EBU) döntésétől függ. A bolgár köztévé nyíltan kétli hogy lenne-e értelme újra indulni a versenyen. Kijevben az ő indulójuk, a Kaffe együttes 'Lorraine' című dala nem jutott be a döntőbe. Ezen a nyáron az osztrák köztévé is bejelentette, hogy nem szeretne indulni az athéni, 2006-os versenyen. ők akkor arra hivatkoztak, hogy az utóbbi évek indulói nem képviselték megfelelően az országot, mert eléggé parodisztikus dalokat juttattak ki az osztrák nézők a nemzetközi versenyre.

Skandináviában viszont szárnyal az ESC, most a norvégok emelkednek ki a mezőnyből: 585 jelentkezőt regisztrált az NRK televízió. A tévé közvetlenül felkért írókat, zeneszerzőket és művészeket a közreműködésre. Mindemellett a felkérteken kívül mások is jelentkezhetnek, idén is nyílt verseny lesz és nem meghívásos. A legtöbb induló természetesen norvégiai, de jelentkeztek még Svédországból, Hollandiából és más országokból. A külföldi zeneszerzőknek és szövegíróknak is engedélyezték a közreműködést a dalok indításában.

Grúzia nem nevez be 2006-ban sem

(esctoday.com) 2005.11.06.

A grúz köztévé (GTVR, 2005 nyár eleje óta EBU-tag) úgy döntött, hogy a részvételhez szükséges pénzügyi keret hiánya miatt nem nevez be a 2006-os, Athénban megrendezésre kerülő ESC-re. A többi országhoz képest alacsonyabb, 50 000 eurós nevezési díjat kellene fizetnie az EBU-nak, viszont a nemzeti válogató, a győztes promóciója, maxi-CD és videoklip készítése további 450 000 euróba kerülne. A lehetséges szponzorok pedig nem éreznek késztetést arra, hogy támogassanak egy esetleges grúz ESC-versenyzőt. Mégis, talán még túl korai teljesen kizárni a grúz részvétel lehetőségét.

Shiri Maymon több díjat nyert Izraelben

(esctoday.com) 2005.10.04.

Ma van a zsidó újév, és Izrael rádiócsatornái és webszájtjai éves héber slágerlistával ünneplik ezt a napot. Shiri Maymon - aki Izraelt képviselte az Eurovíziós Dalfesztiválon 2005-ben - úgy tűnik vezet mindenhol.

Miután megnyerte az egyik legrangosabb, a legfőbb zenei előadó díját az Izraeli tévétől 2 évvel ezelőtt, folytatta a sikerének sorát újév ünnepén. Tegnap a legnagyobb izraeli portál, a Ynet.co.il kihirdette, hogy az Izraelt az ESC 2005-ön képviselő 'Hasheket Shenis'ar'-t az év legjobb dalának választották meg a honlap látogatói.

Régen volt már, hogy az ESC induló és dala ennyi elismerést kapott. Eurovíziós dal ami megnyerte az év legjobb dala címet legutoljára 1983-ban volt, amikor Ofra Haza indult a 'Hi' című dalával. Ez egy olyan megtiszteltetés, amit még a 'Diva', a legutóbbi izraeli győztes (Dana International) dal sem kapott meg. Shiri Maymon dala a 4. helyezést érte el az Eurovíziós Dalfesztiválon, 2005-ben.

Geir Rönning bízik a második lehetőségben

(doteurovision.com) 2005.10.04.

Geir Rönning szívesen képviselné újra Finnországot a 2006-os Eurovíziós Dalfesztiválon. Az énekes ebben az évben a 18. helyezést érte el a versenyben a 'Why?' című dalával. A jövőbeli terveit saját weboldalán hirdette ki: "Niklas Rosström és én írtunk egy új és vidám eurovíziós dalt" - írta a rajongóinak és hozzátette, "Nigo Nylund fantasztikus hangszerelést írt a dalhoz!"

Megjegyezte még a dallal kapcsolatban, illetve furcsállta, hogy "Azt hallottam, hogy nem mindenki örül annak (még néhányan a YLE-nél, a nemzeti főadónál sem) hogy idén énekelni szeretnék, és bizonyos szempontból meg is értem őket. De egy jó dal az egy jó dal, és egy jó énekes?? Mindenesetre megpróbáljuk bejuttatni a dalt az ESC-re jövőre. Egy vidám ESC dalt, akár én éneklem, akár nem."

2006-ban a finn tévénézők újra 4 elődöntőt láthatnak, az elsőt január 13-án. Minden elődöntőt a YLE stúdióiból, Helsinkiből fognak közvetíteni. A legfontosabb különbség a tavalyi elődöntőkhöz képest, hogy csak 12 énekes vagy együttes léphet fel, és mindenkinek 2 dallal kell indulnia. Az előadókat és a dalokat a YLE fogja kiválasztani hazai lemezkiadókkal együttműködve. A jelentkezési határidő 2005.12.01.

November 26-án Junior Eurovision Song Contest (J-ESC)

(junioreurovision.com – zaffarano) 2005.10.02.

Lassan teljes lesz a lista, ma este Spanyolországban, október 7-én pedig Svédországban rendeznek nemzeti döntőt, és ezzel kész is lesz a 3. Junior Eurovíziós Dalfesztivál indulóinak listája. Idén 17 ország vesz részt a versenyen: Belgium, Belorusszia, Ciprus, Dánia, Görögország, Hollandia, Horvátország, Lettország, Macedónia (FYROM), Málta, Nagy-Britannia, Norvégia, Oroszország, Románia, Spanyolország, Svédország, Szerbia és Montenegró.

Itt aztán tényleg mindenki szupersztár akar lenni. A gyermekkori álmok még gyermekkorban valóra válhatnak, és mint a felnőtt versenyzőknek, nekik is kijár mindenféle jog ami a versennyel jár, és szintén hatalmas közönség előtt kell megmérkőzniük. A nemzetközi verseny megnyitója már november 21-én, hétfőn elkezdődik. 3 nap színpadi próbával, fotózással, kirándulással fog telni, majd a verseny előtti napon lesz a ruhapróba.

Horvátországot a 10 éves Lorena 'Rock Baby' című számával képviseli. A kedvencei közé tartozik sok hazai énekes és Jon Bon Jovi is. Jelenleg egy zeneiskolába jár, fuvolán és zongorán játszik. Romániából a 11 éves Alina jutott be a nemzetközi döntőbe. Egy bukaresti zeneiskolában tanul. A számának címe: 'Turai', ami annyit jelent: 'Hey'. Norvégiából Malin fog érkezni. A kislány Trondheimben jár iskolába, most negyedik osztályos. Egy farmon él 65 lóval, van néhány kutyája meg egy malaca, akit Gisse-nek hívnak. Szeret lovagolni az Edward nevű póniján. Kedvence a matematika, de szereti az állatokkal és növényekkel kapcsolatos írásokat. Az induló dala elég rövidre sikerült, ezért írt egy másik verziót a zsűrinek. A dala a nyári szünidőről szól: 'Summer Vacation Time'.

Rekordot döntöttek a svéd elődöntőre jelentkezők

(esctoday.com) 2005.09.26.

3310 jelentkezővel a nemzeti válogatóra Svédország valószínűleg megveri az összes résztvevő országot a benevezett dalok számával. Ugyanakkor a svéd sajtó már találgatja, vajon ki fog részt venni a 2006-os Melodifestivalen-en. A statisztika szerint minden 2720. svéd nevezett egy dalt. Christer Björkman, a svéd nemzeti döntő producere azt nyilatkozta, hogy "Fantasztikus látni, hogy a nemzeti válogató iránti érdeklődés még mindig növekszik." A nevezett dalok rövid listáját október 13-án hozzák nyilvánosságra, a jelentkezők neveit még az év végéig. A döntő 2006.03.18-án lesz négy elődöntő és egy vígaszági elődöntő után.

Antonio és Alba került a spanyol ifjúsági döntőbe

(esctoday.com) 2005.09.26.

Vasárnap a spanyol köztelevízió (TVE) rendezte a második középdöntőjét a nemzeti válogatónak a 3. Junior Eurovíziós Dalfesztiválra. Négy résztvevője volt a shownak, akik közül kettőt választottak be a jövő vasárnapi döntőbe. A döntőt közvetíteni fogja a TVE Internacional 18:45-től október 2-án.

ELINDULTUNK!

(zaffarano) 2005.09.26.

Hiánypótló oldalt indítunk ma este azzal a céllal, hogy legyen egy hely, ami foglalkozik az Eurovíziós Dalfesztivállal, ami megpróbálja népszerűsíteni ezt a kulturális eseményt és össze tudna hozni egy rajongói tábort. Nem könnyű a feladat, pláne úgy hogy a Magyar Televízió nem indít minden évben jelöltet a nemzetközi döntőbe, kisebb a hírverés itthon, és nem volt még átütő magyar siker még ebben a versenyben. Kiemelkedik a mezőnyből a sokszor emlegetett Bayer Friderika, aki csodálatos 4. helyezést ért el még 1994-ben. Ha valakinek egyszer majd sikerül megnyernie a versenyt és Magyarországon lesz a nemzetközi döntő, a külföldi példákat látva itthon is elindulhat végre a nézettségi listák élére.